Nemlineáris Blog

Nemlineáris dinamika. Alkalmazott matematika. Bifurkáció és káosz. Differenciálegyenletek és alkalmazásai. Szegedi matematika. Matematikai hírek, emberek, érdekességek.

facebook

Friss topikok

Üzenet/Javaslat

A nemlinearis(kukac)freemail(pont)hu címen üzenhetsz, vagy javasolhatsz témát a blog szerzőjének.

Címkék

alhambra (1) alice (1) áltudomány (1) arnold (1) autista (1) autogram (1) bioritmus (1) bolgár (1) bolyai díj (1) bor (1) csoportos teszt (1) csuka (1) czeizel (1) dawkins (1) dekoltázs (1) diákolimpia (1) diszkrét dinamikai rendszerek (1) doktori (1) down szindróma (1) du sautoy (2) erdős (1) erdős szám (1) európai matematika kongresszus (1) facebook (1) fail (1) favágó (1) fermat (1) fields medál (3) foci (1) fraktál (3) fraktálok (1) függvény (1) fundamentális lemma (1) galois (1) gardner (1) géntérkép (1) gömböc (2) gráf (1) gyilkosság (1) hausel tamás (1) hellókarácsony (1) holland (1) hollywood (1) homeopátia (1) hülyék (1) idiotizmus (1) időgép (1) immunitás (1) india (1) influenza (1) inga (1) intel (1) interjú (5) iterált (1) japán (1) járvány (3) kalkulus (1) kaotikus (1) karrier (1) képlet (1) kézfogás (1) kneubühl (1) kollaboráció (1) könyv (1) koordinátageometria (1) krakkó (1) kriptográfia (2) kürschák (1) kutatók éjszakája (1) kutatok ejszakaja (1) kvantummechanika (1) kvíz (1) kyoto díj (1) lander (1) lax péter (1) lemma (1) lewis carroll (1) lovász (6) lovász lászló (1) mandelbrot (2) manga (1) maradona (1) matematikus (1) maverick (1) meteor (1) modellezés (1) moziműsor (1) mta (1) musical (1) művészet (2) natalie portman (2) neumann (2) ngo bao chau (1) ngo bau chao (1) nyugdíjas (1) obama (1) olimpia (1) oltás (1) öngyilkosság (1) optimalizálás (2) oscar (1) oxford (1) pályázat (1) parkolás (1) párosítás (1) pécs (1) pi (2) piatetski shapiro (1) proktometria (1) reklám (1) rekord (3) riesz (1) ritoók zsigmond (1) rocksztár (1) royal society (1) rubik (1) ruzsa (2) sigmund freund (1) spanyol (1) statisztika (1) stipsicz (1) svájci (1) szakma (1) számelmélet (1) számítógép (1) szeged (5) szemerédi (1) szemerédi endre (1) szifilisz (1) Szilágyi Áron (1) szimmetria (1) sztori (2) születésnap (1) tanácsadó (1) tanár (1) tanmese (1) tao (2) tardos gábor (1) ted (1) természet világa (2) tévhit (1) texas (1) time magazin (1) transzplantáció (1) tréfa (1) turing (1) valentin nap (1) vasút (1) vb (1) victoria (1) villani (1) vizi e (1) wolfram (1) záróra (2) zeneszerző (1) Címkefelhő

Riemann-zéta és a világvége

2011.04.25. 02:41 - Nemlineáris

A Fringe című amerikai (ál)tudományos-fantasztikus tv-sorozat pénteki epizódjában (S03E20) nagy meglepetésemre váratlanul felbukkant a Riemann-féle zéta-függvény. A sztori röviden: egy Walter Bishop nevű tudós áldásos tevékenysége következtében két párhuzamos univerzum összeütközésbe került, és most a két univerzum csapatai (akik egymás kópiái) küzdenek a túlélésért. A túlsó univerzumból beizzítottak egy fegyvert, ami a mieinknek nagy fejtörést okoz: egyre sokasodnak az anomáliák az itteni világban.

Hogy hogyan jön ide a Riemann-féle zéta-függvény? Az egyik szereplő noteszában bukkan fel, amikor számításokat végez arról, hogy vajon felbomlik-e az univerzum szövete és megsemmisül-e az egész világ. Pontosabban az alábbi képlet jelenik meg:

 

 

A nagy gamma(s) az a jól ismert Gamma-függvény. A Wolfram alpha elárulja nekünk, hogy ez az integrál (1-2/2^s)-szerese a Riemann-zétának (pozitív valósrészű s-re). Valószínűleg az integrálon belül a nevezőbe -1-et akartak, csak a színész eltévesztette, mert akkor ez pontosan a Riemann-zétát adná ki, mégpedig a Mellin-transzformáltas reprezentációját. Nem látszik teljesen világosan a notesz felső része, de ott meg mintha a Riemann-zéta függvényegyenletes alakja lenne. A matematika egyik legnagyobb megoldatlan kérdése, a Riemann-sejtés azt mondja ki, hogy a zéta-függvény minden nemtriviális zérójának a valós része 1/2. A noteszben látható R(s)>1/2 arra utalhat, hogy az illető talált egy másfajta zérót, vagyis a Riemann-hipotézis hamissá vált ebben az univerzumban, tehát az univerzumnak kampec. Gondolom én, mert a műsor készítői nem fárasztották magukat a magyarázattal.

Az alábbiakban egy képriport következik a történtekről.

Sam Weiss vortexeket mér a mezőn a vortexmérőjével (a vortexek irtó veszélyesek az univerzumunkra, már egy icipici vortex is épületeket vagy birkanyájakat tüntet el a Föld színéről)

 

Sam Weiss számításokat végez

 

Riemann-zéta, mondd meg nékem, mi fog történni e vidéken?

 

Ajjaj, hát nem nulla jött ki??

 

Ebből még nagy baj lesz - gondolja Sam Weiss

 

Ebből még nagy baj lesz, gondolja a főhős, Olivia Dunham, miután Sam Weiss közölte vele, hogy ebből még nagy baj lesz (persze a zéta-függvényt nem részletezte ki neki).

Az alternatív univerzumbeli Olivia közben próbálta megmenteni mindkét univerzumot, de nem jött össze, mert az alternatív Walther (aki kissé militáns lett mióta a fiát elrabolták tőle az ő univerzumából) elkapta és bezárta.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemlinearis.blog.hu/api/trackback/id/tr22853005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sirpi 2011.04.26. 10:36:00

Köszi a leírást. A rész nézése közben én is gondolkodtam rajta, hogy visszanézem a képletet, csak valahogy elfelejtődött :-)

Madach 2011.05.01. 20:02:27

A művészek több száz éve kínjukban próbálnak figyelmeztetni mi vár ránk. Latinovits ezért lett öngyilkos. A legújabb szomorú hivatkozás:

www.youtube.com/watch?v=m5XxpeVIS0k&feature=feedwll&list=WL

Az, amiről fent közölnek kódolt üzenetet felénk: a maja, sintó,egyiptomi és táltos papok, illuminátusok, szabadkőműves nagymesterek, templomosok, a Vatikán és minden nagy egyház vezetői, A NAGY ORSZÁGOK KORMÁNYAI tisztában vannak már nagyon régóta, hogy az emberiségnek ebben a formában nemsokára vége, a pontos napot is tudják.

Ajánlom megtekintésre az alábbi festményt Salvador Dalitól:

www.artsforge.com/gallery_new/macabre/watch.jpg

láthatod benne a 9/11-et, az összes természeti csapást, földrengést és napkitörést, özönvizet és új jégkorszakot
de ez még nem minden.
Szintén tőle: Last supper c. festményében szintén a 9/11 (kézjel - óraszámlapra helyezve) és a "focilabda" alakzat 20 hexagon és 12 pentagon eleme adja szintén a dátumot.

A sakkjáték a párhuzamos Univerzum interdimenzionális lényeinek harcát ábrázolja. Az átlépések a térszövet megnyilásával egyre gyakoribbak.

Ezen lehet nevetni, bár ha az ember ennek a usernek a filmjeit alaposan megnézni lehet, hogy hamar arcára fagy a mosoly:

www.youtube.com/user/BravoMindExpressions#g/u

és még két fontos vonatkozás:
Madách Imre is megírta Az ember tragédiájában, Dante az isteni színjátékban, hogy mi vár ránk.

Persze nehéz így élni, az ember inkább nem vesz róla tudomást, hogy kb. 1 évünk van hátra.

A Világ kormányai a lakosságuk 5%át próbálják föld alá vinni, de minden hiába, mert a november 9-e (119 -Ázsia segélyhívó száma - Nibiru onnan lép be - 911-119 Végjáték idősikja) után érkező 2. csapás a Super gamma Villanás a galaxis középpontjából az élet 85%-át el fogja pusztítani a Földön a növényzetet is. A Hold (tartani angolul) egy helyben marad rövid időre ez menti meg egy adott körben a villanástól az élet egy részét - mi pedig akik túléljük fel fogjuk egymást falni a felszínen, már aki nem lesz öngyilkos.

dr. Ferenczi Sándor 2012.06.07. 01:43:18

Húha, még szerencse, hogy túléltük ezt a november 9-i gammavillanást tavaly. :DDDD
süti beállítások módosítása