Nemlineáris Blog

Nemlineáris dinamika. Alkalmazott matematika. Bifurkáció és káosz. Differenciálegyenletek és alkalmazásai. Szegedi matematika. Matematikai hírek, emberek, érdekességek.

facebook

Friss topikok

Üzenet/Javaslat

A nemlinearis(kukac)freemail(pont)hu címen üzenhetsz, vagy javasolhatsz témát a blog szerzőjének.

Címkék

alhambra (1) alice (1) áltudomány (1) arnold (1) autista (1) autogram (1) bioritmus (1) bolgár (1) bolyai díj (1) bor (1) csoportos teszt (1) csuka (1) czeizel (1) dawkins (1) dekoltázs (1) diákolimpia (1) diszkrét dinamikai rendszerek (1) doktori (1) down szindróma (1) du sautoy (2) erdős (1) erdős szám (1) európai matematika kongresszus (1) facebook (1) fail (1) favágó (1) fermat (1) fields medál (3) foci (1) fraktál (3) fraktálok (1) függvény (1) fundamentális lemma (1) galois (1) gardner (1) géntérkép (1) gömböc (2) gráf (1) gyilkosság (1) hausel tamás (1) hellókarácsony (1) holland (1) hollywood (1) homeopátia (1) hülyék (1) idiotizmus (1) időgép (1) immunitás (1) india (1) influenza (1) inga (1) intel (1) interjú (5) iterált (1) japán (1) járvány (3) kalkulus (1) kaotikus (1) karrier (1) képlet (1) kézfogás (1) kneubühl (1) kollaboráció (1) könyv (1) koordinátageometria (1) krakkó (1) kriptográfia (2) kürschák (1) kutatok ejszakaja (1) kutatók éjszakája (1) kvantummechanika (1) kvíz (1) kyoto díj (1) lander (1) lax péter (1) lemma (1) lewis carroll (1) lovász (6) lovász lászló (1) mandelbrot (2) manga (1) maradona (1) matematikus (1) maverick (1) meteor (1) modellezés (1) moziműsor (1) mta (1) musical (1) művészet (2) natalie portman (2) neumann (2) ngo bao chau (1) ngo bau chao (1) nyugdíjas (1) obama (1) olimpia (1) oltás (1) öngyilkosság (1) optimalizálás (2) oscar (1) oxford (1) pályázat (1) parkolás (1) párosítás (1) pécs (1) pi (2) piatetski shapiro (1) proktometria (1) reklám (1) rekord (3) riesz (1) ritoók zsigmond (1) rocksztár (1) royal society (1) rubik (1) ruzsa (2) sigmund freund (1) spanyol (1) statisztika (1) stipsicz (1) svájci (1) szakma (1) számelmélet (1) számítógép (1) szeged (5) szemerédi (1) szemerédi endre (1) szifilisz (1) Szilágyi Áron (1) szimmetria (1) sztori (2) születésnap (1) tanácsadó (1) tanár (1) tanmese (1) tao (2) tardos gábor (1) ted (1) természet világa (2) tévhit (1) texas (1) time magazin (1) transzplantáció (1) tréfa (1) turing (1) valentin nap (1) vasút (1) vb (1) victoria (1) villani (1) vizi e (1) wolfram (1) záróra (2) zeneszerző (1) Címkefelhő

A szolgálóleányok sanyarú sorsa

2010.09.17. 00:15 - Nemlineáris

Címkék: gömböc

Van egy ilyen mondás, hogy a matematika a tudományok királynője. Egy másik mondás szerint a matematika a természettudományok szolgálóleánya. Tulajdonképpen mind a kettő igaz, a köztudatban valahogy mégis az utóbbi szerep dominál. Néhány napja az MTV Nappali című műsorában szerepelt a Gömböc, egy készülő film kapcsán.

 

Szépen haladt a beszélgetés, míg egy ponton a műsorvezető az alábbi kérdést tette fel: Mire lehet hasznosítani a Gömböcöt? Mire lesz jó? Akár a robottechnikában? Mint Várkonyi Péter válaszából kiderült, könnyen lehetséges, hogy igen (feltételezem, előzetesen már beszélgettek és nem véletlenül jutottak éppen a robotok a műsorvezető eszébe). Adva van egy igazi magyar világsiker, és a kérdés maga mégis azt sugallja, mintha valami technikai részletkérdés megoldása a robotikában magasabbrendű, de legalábbis fontosabb dolog lenne, mint a Gömböc, mint matematikai felfedezés és Arnold régi problémájának megoldása. Képzeljünk el egy fordított szituációt: valaki bevisz egy robotot a stúdióba, ami nagyon élethűen táncol, mosolyog és integet. Megkérdezné-e a műsorvezető, hogy: Nagyon jók meg szépek ezek a robotok, de lehet-e ezt használni valahol, mondjuk a matematikában? Vagy el tudjuk-e képzelni ezt: Kedves Esterházy úr, olvastam a legújabb művét, igazán remek volt, de mégis mire lehet használni az ilyen könyveket? Vagy ezt: Kedves Natasa, nagyon drukkoltam az olimpián, igazán fantasztikus teljesítmény volt az a hajrá, de mégis mire jó egy szűk műanyag kajakban fel-alá lapátolni? A műsorban szerepelt egy dobegyüttes is, de tőlük is elfelejtették megkérdezni, miért hasznos dobolni.

Az augusztusi matematikai világkongresszuson volt egy rendezvény a matematikai ismeretterjesztésről. A Plus magazintól érkezett hölgy három példát hozott fel, ami óriási siker volt a magazinjukban az elmúlt években. Az egyik példa a Gömböc volt, Domokos Gábort is az egekig dicsérte.

A matematikának elképesztően fontos szerepe van nemcsak a fizikában és a műszaki tudományokban, de egyre inkább a biológiában, sőt még az orvostudományban is. A blog egyik célja éppen az, hogy ezt bemutassa. De közben ne felejtsük el, hogy a matematika nemcsak szolgálóleány, hanem királynő is egyben, és a szép és érdekes matematikai eredményeket önmagukban is értékelni kell.

 

Végezetül itt a videó: a Gömböcről szóló rész 10:45-nél kezdődik. Utána a 19. perctől Hraskó Gábor beszél a hétvégi Európai Szkeptikus Kongresszusról.

· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://nemlinearis.blog.hu/api/trackback/id/tr662300340

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: [Kattintson ide a témaválasztáshoz!] 2010.09.29. 07:15:01

Szombat esténként lázban ég az ország: az elkövetkező évek sztárjait keressük. Miközben a kereskedelmi tévécsatornák öldöklő versenyt folytatnak a nézőkért, a háttérben egy csendes, de legalább ennyire fontos vetélkedő folyik: Sok száz fiatal...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mimindannyian · http://wmiki.blog.hu/ 2010.09.17. 09:42:56

"szerepelt egy dobegyüttes is, de tőlük is elfelejtették megkérdezni, miért hasznos dobolni"

:D

Ami nem kapcsolódik az érdeklődési körünkhöz, nem része egy nagyobb folyamatnak és élvezetet sem nyújt, arról vagyunk hajlamosak megkérdezni, hogy mire jó. A matematika "termékei" gyakorta ilyenek a népesség zöme számára, jóllehet a legtöbb eredmény része valaminek, ami hétköznapi jelentőségű, de az oktatás hibájából kifolyólag nincs kihangsúlyozva és elmagyarázva, hogy matek nélkül nem létezhetne.
süti beállítások módosítása