Nemlineáris Blog

Nemlineáris dinamika. Alkalmazott matematika. Bifurkáció és káosz. Differenciálegyenletek és alkalmazásai. Szegedi matematika. Matematikai hírek, emberek, érdekességek.

facebook

Friss topikok

Üzenet/Javaslat

A nemlinearis(kukac)freemail(pont)hu címen üzenhetsz, vagy javasolhatsz témát a blog szerzőjének.

Címkék

alhambra (1) alice (1) áltudomány (1) arnold (1) autista (1) autogram (1) bioritmus (1) bolgár (1) bolyai díj (1) bor (1) csoportos teszt (1) csuka (1) czeizel (1) dawkins (1) dekoltázs (1) diákolimpia (1) diszkrét dinamikai rendszerek (1) doktori (1) down szindróma (1) du sautoy (2) erdős (1) erdős szám (1) európai matematika kongresszus (1) facebook (1) fail (1) favágó (1) fermat (1) fields medál (3) foci (1) fraktál (3) fraktálok (1) függvény (1) fundamentális lemma (1) galois (1) gardner (1) géntérkép (1) gömböc (2) gráf (1) gyilkosság (1) hausel tamás (1) hellókarácsony (1) holland (1) hollywood (1) homeopátia (1) hülyék (1) idiotizmus (1) időgép (1) immunitás (1) india (1) influenza (1) inga (1) intel (1) interjú (5) iterált (1) japán (1) járvány (3) kalkulus (1) kaotikus (1) karrier (1) képlet (1) kézfogás (1) kneubühl (1) kollaboráció (1) könyv (1) koordinátageometria (1) krakkó (1) kriptográfia (2) kürschák (1) kutatók éjszakája (1) kutatok ejszakaja (1) kvantummechanika (1) kvíz (1) kyoto díj (1) lander (1) lax péter (1) lemma (1) lewis carroll (1) lovász (6) lovász lászló (1) mandelbrot (2) manga (1) maradona (1) matematikus (1) maverick (1) meteor (1) modellezés (1) moziműsor (1) mta (1) musical (1) művészet (2) natalie portman (2) neumann (2) ngo bao chau (1) ngo bau chao (1) nyugdíjas (1) obama (1) olimpia (1) oltás (1) öngyilkosság (1) optimalizálás (2) oscar (1) oxford (1) pályázat (1) parkolás (1) párosítás (1) pécs (1) pi (2) piatetski shapiro (1) proktometria (1) reklám (1) rekord (3) riesz (1) ritoók zsigmond (1) rocksztár (1) royal society (1) rubik (1) ruzsa (2) sigmund freund (1) spanyol (1) statisztika (1) stipsicz (1) svájci (1) szakma (1) számelmélet (1) számítógép (1) szeged (5) szemerédi (1) szemerédi endre (1) szifilisz (1) Szilágyi Áron (1) szimmetria (1) sztori (2) születésnap (1) tanácsadó (1) tanár (1) tanmese (1) tao (2) tardos gábor (1) ted (1) természet világa (2) tévhit (1) texas (1) time magazin (1) transzplantáció (1) tréfa (1) turing (1) valentin nap (1) vasút (1) vb (1) victoria (1) villani (1) vizi e (1) wolfram (1) záróra (2) zeneszerző (1) Címkefelhő

Matematika nélkül nem lesz zeneszerző?

2009.06.08. 19:00 - Nemlineáris

Címkék: zeneszerző vizi e

Vizi E. Szilveszter, az MTA korábbi elnöke a napokban a matematikaoktatás fontosságáról beszélt. Ezzel természetesen egyet is értek, volt azonban egy mondat, ami megütötte a fülemet:

"matematika nélkül itt nem lesz zeneszerző, sakkozó".

A képen Jennifer Main "The Composer" című műve látható

 

Ez az érvelés azért kissé furcsa. Hosszasan sorolhatnám, hogy mi minden nincs matematika nélkül (erről is szól ez a blog), szóval miért éppen a zeneszerzők? Kit győz meg egy ilyen érvelés? Vannak, akik a matematikát nem tartják fontosnak, de most hirtelen észbekapnak, hogy ezzel a jövő zeneszerzőit kockáztatják?

Közkeletű vélekedés, hogy összefüggés van a zenei és a matematikai tehetség között. Kíváncsi lennék, hogy ez adatokkal is alátámasztható-e. Én például még a Guitar Heroban is csak medium fokozatig jutottam. Az tényleg igaz, hogy a matematikusok közül nagyon sokan zenélnek - ismerek valakit, aki a kutatói pályát operaénekesire cserélte -, de attól tartok, ez a szerelem kissé egyoldalú, a zenészek sokkal kisebb arányban a matematika rajongói.

Volt itt még egy érdekes mondat Vizitől: "Nagyobb a valószínűsége annak, hogy sikeres életpályát fut be az, aki nagyon fiatal korban kezdi elsajátítani a matematikát, a matematikai gondolkodásmódot." Ezt készséggel elhiszem, bár itt is kíváncsi lennék, vannak-e ilyen adatok. Egyedi példából mindenesetre rengeteg van. Már régóta tervezek egy bejegyzés-sorozatot olyan emberekről, akik matematikát tanultak, de később egész más területen lettek sikeresek: van köztük író, hollywoodi színésznő, a legfelsőbb bíróság tagja és középhátvéd is. Stay tuned!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemlinearis.blog.hu/api/trackback/id/tr391171677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemuccaszoc 2009.06.08. 21:49:41

Igaz, akit ismerek és zenél, az mind érti is a matekot. Én nem.

Csavarhúzós 2009.06.08. 22:43:08

>Nagyobb a valószínűsége annak, hogy sikeres életpályát fut be az, aki nagyon fiatal korban kezdi elsajátítani a matematikát, a matematikai gondolkodásmódot.
-Ez lehet statisztikai tény, de nem biztos, hogy ok-okozati összefüggés van mögötte. Például lehet valamilyen speciális adottság az ok, ami matematika iránti fogékonyságot ÉS zenei tehetséget okoz, de ebből még nem következik, hogy a másféle agyakba matekot erőltetve a zenei tehetségük fejlődik.

-Nagy élmény volt, mikor az SPSS kihozta 95%-os szignifikanciaszinten, hogy iskolánkban minél magasabb a szülők iskolai végzettsége, a tanuló annál inkább fiú. Elhamarkodott következtetés lenne ebből arra gondolni, hogy a diploma fiúutódok létrejöttét segíti...

easydc71 2009.06.11. 22:38:30

Érdekes felvetés.
Sok zenekart ismerek magam is kettőben zenélek.
Egy laza statisztikát végeztem a környezetemben élő zenészek szakmájáról.
Nos 6 zenekart (~30 fő, és könnyűzene) alapul véve azt találtam, hogy az alábbi szakmákkal rendelkeztek:
2 fő nyelvtanár, 1 orvos, a maradék ~27 pedig, mérnök, vegyész, programozó.
Túlnyomó többségben a gépészmérnökök és építészek vannak.
Fura, bár nem vonok le semmit. Nem meglepő módon a nyelvtanárok énekesek szövegírók :)

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2009.06.14. 12:58:13

Szerintem ez a megjegyzes egy felreertesen alapult, mert az osszes hir amit errol korabban olvasni lehetett, az forditva mutatta az osszefuggest: nem a matematikai muvelese segiti elo a zenei kepessegeket, hanem a zenevel valo foglalkozas fejleszti a matematikai/logikai kepesseget. Marmint fiatal korban es leginkabb a klasszikus zene.

Veronka 2009.08.21. 21:57:12

Nem tűnik szignifikánsnak a dolog. Egyik lányom már 6 éve tanul komolyzenét osztályostúl heti több mint 10 órában, mindenféle matekosok vannak náluk is. Pedig matekszakos, jó pedagógus az ofőjük, tehát nincs háttérben a matek.
süti beállítások módosítása