Nemlineáris Blog

Nemlineáris dinamika. Alkalmazott matematika. Bifurkáció és káosz. Differenciálegyenletek és alkalmazásai. Szegedi matematika. Matematikai hírek, emberek, érdekességek.

facebook

Friss topikok

Üzenet/Javaslat

A nemlinearis(kukac)freemail(pont)hu címen üzenhetsz, vagy javasolhatsz témát a blog szerzőjének.

Címkék

alhambra (1) alice (1) áltudomány (1) arnold (1) autista (1) autogram (1) bioritmus (1) bolgár (1) bolyai díj (1) bor (1) csoportos teszt (1) csuka (1) czeizel (1) dawkins (1) dekoltázs (1) diákolimpia (1) diszkrét dinamikai rendszerek (1) doktori (1) down szindróma (1) du sautoy (2) erdős (1) erdős szám (1) európai matematika kongresszus (1) facebook (1) fail (1) favágó (1) fermat (1) fields medál (3) foci (1) fraktál (3) fraktálok (1) függvény (1) fundamentális lemma (1) galois (1) gardner (1) géntérkép (1) gömböc (2) gráf (1) gyilkosság (1) hausel tamás (1) hellókarácsony (1) holland (1) hollywood (1) homeopátia (1) hülyék (1) idiotizmus (1) időgép (1) immunitás (1) india (1) influenza (1) inga (1) intel (1) interjú (5) iterált (1) japán (1) járvány (3) kalkulus (1) kaotikus (1) karrier (1) képlet (1) kézfogás (1) kneubühl (1) kollaboráció (1) könyv (1) koordinátageometria (1) krakkó (1) kriptográfia (2) kürschák (1) kutatok ejszakaja (1) kutatók éjszakája (1) kvantummechanika (1) kvíz (1) kyoto díj (1) lander (1) lax péter (1) lemma (1) lewis carroll (1) lovász (6) lovász lászló (1) mandelbrot (2) manga (1) maradona (1) matematikus (1) maverick (1) meteor (1) modellezés (1) moziműsor (1) mta (1) musical (1) művészet (2) natalie portman (2) neumann (2) ngo bao chau (1) ngo bau chao (1) nyugdíjas (1) obama (1) olimpia (1) oltás (1) öngyilkosság (1) optimalizálás (2) oscar (1) oxford (1) pályázat (1) parkolás (1) párosítás (1) pécs (1) pi (2) piatetski shapiro (1) proktometria (1) reklám (1) rekord (3) riesz (1) ritoók zsigmond (1) rocksztár (1) royal society (1) rubik (1) ruzsa (2) sigmund freund (1) spanyol (1) statisztika (1) stipsicz (1) svájci (1) szakma (1) számelmélet (1) számítógép (1) szeged (5) szemerédi (1) szemerédi endre (1) szifilisz (1) Szilágyi Áron (1) szimmetria (1) sztori (2) születésnap (1) tanácsadó (1) tanár (1) tanmese (1) tao (2) tardos gábor (1) ted (1) természet világa (2) tévhit (1) texas (1) time magazin (1) transzplantáció (1) tréfa (1) turing (1) valentin nap (1) vasút (1) vb (1) victoria (1) villani (1) vizi e (1) wolfram (1) záróra (2) zeneszerző (1) Címkefelhő

Idióta képletek

2010.07.20. 16:16 - Nemlineáris

Címkék: kézfogás dekoltázs képlet

Megtalálták a tökéletes kézfogás képletét, számol be az Index a főoldalon a tudományra kiéhezett közönségnek. Íme a nagyszerű képlet:

PH = √ (e2 + ve2)(d2) + (cg + dr)2 + π{(4<s>2)(4<p>2)}2+ (vi + t + te)2 +  {(4<c>2)(4<du>2)}2

Ebben a posztban elárulom, hogyan és miért keletkeznek az ilyen idióta képletek.

Természetesen szó sincs arról, hogy igazi kutatók azon dolgoznának éjt-nappallá téve, hogy rájöjjenek a kézfogás képletére. Ezeket az álhíreket ugyanis PR-cégek gyártják és valójában reklámok. Jelen esetben a kézfogás képlete a Chevrolet cég reklámja, mint az eredeti sajtóközleményből világos, ahol minden ötödik mondat a Chevrolet nagyszerűségéről szól. Egyszerűen annyi történik, hogy sokkal olcsóbb generálni egy ilyen hírt egy meg nem történt kutatásról, mint megvenni ugyanennyi reklámfelületet. Lehet akármekkora baromság, az újságírók hasznos idiótaként fogják terjeszteni szanaszét a világban.

Angliában az ilyen álképletgeneráló reklám külön műfaj, mint itt a Bad Science blog gyűjteményében olvasható, van képlete a tökéletes viccnek, rugby-rúgásnak, pezsgőnyitásnak és teasüteménynek. Ezek mind különböző cégek bújtatott reklámjai voltak (Tesco, Marks and Spencer, stb.) A The Sun nevű angol bulvárlapban a dekoltázs szemérmetlenségének képletét Britney Spearsre alkalmazva a 0x70x(20x5+32)/75 = 123.2 mesteri számítást vezették le. Senkit nem zavart, hogy a baloldal meg van szorozva nullával.

A poszt elején található kézfogás-képlet persze nonszensz, és nem azért néz ki hülyén, mert elbénáztam, hanem már a BBC-n is így jelent meg. A legszebb, hogy bár az egyes változók értékei az 1-5-ös skálán mozognak, az egyik tag azért biztos, ami biztos alapon meg van szorova pi-vel is.

Miután megvan az álhír, már csak kell valakit találni, akinek a nevét oda lehet biggyeszteni, hogy valamennyire mégis valódi kutatásnak tűnjön. A PR-cégeknek erre is megvannak a módszereik, tudják, ki az, aki ilyesmire hajlandó egy kis pénzért, de olyan történetet is hallottam, amikor egyszerűen becsaptak egy naív egyetemi oktatót.

Mint az indexes kommentekből látszik, az emberek egy jó részének nem esik le, hogy ez egy vicc, így aztán az ilyen álkutatások közlése amellett, hogy nem szól semmiről és nem ad senkinek semmilyen hasznos információt, csak rombolja a tudomány hitelét. Örülnék, ha az index tudományos szerkesztője kicsit több igényességet mutatna.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemlinearis.blog.hu/api/trackback/id/tr972163885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SomethinWild 2010.07.20. 16:42:23

Én kommenteltem a cikket, sok más ember mellett, mindannak tudatában, hogy ebből egy szó nem igaz, de azért elpoénkodni jó rajta :)

pannonfunk 2010.07.20. 20:56:05

Nem fogok Chevroletet venni... :P

xstranger 2010.07.21. 00:49:09

Epp most akartam az indexes cikk ala beirni a Bad Sciencet amit szerintem az osszes brit tudosos cikk ala elsonek kellene beirni.

Ezek a cikkek lejaratjak a termeszettudomanyos kutatast mert az egyszeru ember minden tudomannyal foglalkozo embert egy kalap ala vesz az ilyen vicckutatasokkal.

A pi szerepeltetese amugy szerintem az "eredmenyt" jegyzo tudosok inside jokeja, egy huncut kacsintas hogy mennyire komolytalan az egesz.

atleta.hu · http://www.atleta.hu 2010.07.21. 15:34:43

Az egesz brittudosok rovat iszonyat karos, de nyomjak, mert sokan mennek ra kommentelni. Szeretik verni az emberek a nyalukat, meg meg kopmenzalni (lam-lam, hulyek ezek a tudosok, megis mi jozanparasztok vagyunk a jo fejek). A leggazabb a dologban az, hogy neha (sot, nem is ritkan) ertelmes, hasznos es komoly kutatas eredmenyet dobjak be oda.

Mikron · http://mikron.blog.hu 2010.07.21. 18:41:43

@SomethinWild: A cikk lényege pontosan ez. Mivel sokan elpoénkodnak rajta, ezért írnak sok hozzászólást is, ezeket mások végigolvassák és összességében remek forgalmat generáltok egy teljesen értelmetlen cikknek.

Az index szerkesztöi sem teljesen hülyék, olyan írásokat raknak a címlapra ami lehetöleg a legjobban felkelti az olvasók érdeklödését. Pl tudományosnak látszó cikkek komolytalanságán mérgelödni olyannyira kapatos dolog, hogy az indexnek külön rovata van rá: ez a brit tudósok.

Biztos vagyok benne, hogy az ott megjelenö írásokat sokan olvassák, így az index ezzel remekül jár, azonban eközben érdemtelenül lejáratnak számtalan tisztességes tudóst akit ezek után az ilyen témákkal fognak azonosítani.

Aki ezt el akarja kerülni az egyszerüen ne kattintson ilyen cikkre, illetve ne írjon róla külön reklámot (mint pl ez a blogbejegyzés itt) és kommenteljen még rá plusz reklámként (mint pl ez a hozzászólás amit épp írok).

Ha ezen cikkek látogatása leesik, a szerkesztök gondolkodás nélkül leradírozzák az ilyen híreket, és helyükre mások kerülnek amik nagyobb látogatottságot produkálnak. Szerintem legalábbis...

Bokortalan Lajtalan · http://facebook.com 2010.07.24. 10:44:33

Az ilyesmit lehetne kasztrációval büntetni. Jót tenne a világnak.

SomethinWild 2010.07.28. 14:19:18

@Mikron: Mekkora hülyeség :) A tudósokat azért azonosítják ezzel a kutatással, mert a nevét adta hozzá. Innen kezdve nincs joga felháborodni, ha egy bármilyen kongresszuson a többi tudós körbehugyozza... már ha élő személyek ezek a brit tudósok, de kételkedem benne. Az indexnek pedig nincs szüksége az én olvasottság-generáló (vagy inkább degeneráló?) hsz-eimre. Sokkal többen vannak akik olvassák, de nem szólnak hozzá.
Másfelől egyetértek, a cikk bullshit, de erről szól a szörnyűség, amit "netes újságírásnak" hívnak, és bulvárkuruzslók végeznek. Ebben az országban mindig lesz rá kereslet.
süti beállítások módosítása