Nemlineáris Blog

Nemlineáris dinamika. Alkalmazott matematika. Bifurkáció és káosz. Differenciálegyenletek és alkalmazásai. Szegedi matematika. Matematikai hírek, emberek, érdekességek.

facebook

Friss topikok

Üzenet/Javaslat

A nemlinearis(kukac)freemail(pont)hu címen üzenhetsz, vagy javasolhatsz témát a blog szerzőjének.

Címkék

alhambra (1) alice (1) áltudomány (1) arnold (1) autista (1) autogram (1) bioritmus (1) bolgár (1) bolyai díj (1) bor (1) csoportos teszt (1) csuka (1) czeizel (1) dawkins (1) dekoltázs (1) diákolimpia (1) diszkrét dinamikai rendszerek (1) doktori (1) down szindróma (1) du sautoy (2) erdős (1) erdős szám (1) európai matematika kongresszus (1) facebook (1) fail (1) favágó (1) fermat (1) fields medál (3) foci (1) fraktál (3) fraktálok (1) függvény (1) fundamentális lemma (1) galois (1) gardner (1) géntérkép (1) gömböc (2) gráf (1) gyilkosság (1) hausel tamás (1) hellókarácsony (1) holland (1) hollywood (1) homeopátia (1) hülyék (1) idiotizmus (1) időgép (1) immunitás (1) india (1) influenza (1) inga (1) intel (1) interjú (5) iterált (1) japán (1) járvány (3) kalkulus (1) kaotikus (1) karrier (1) képlet (1) kézfogás (1) kneubühl (1) kollaboráció (1) könyv (1) koordinátageometria (1) krakkó (1) kriptográfia (2) kürschák (1) kutatók éjszakája (1) kutatok ejszakaja (1) kvantummechanika (1) kvíz (1) kyoto díj (1) lander (1) lax péter (1) lemma (1) lewis carroll (1) lovász (6) lovász lászló (1) mandelbrot (2) manga (1) maradona (1) matematikus (1) maverick (1) meteor (1) modellezés (1) moziműsor (1) mta (1) musical (1) művészet (2) natalie portman (2) neumann (2) ngo bao chau (1) ngo bau chao (1) nyugdíjas (1) obama (1) olimpia (1) oltás (1) öngyilkosság (1) optimalizálás (2) oscar (1) oxford (1) pályázat (1) parkolás (1) párosítás (1) pécs (1) pi (2) piatetski shapiro (1) proktometria (1) reklám (1) rekord (3) riesz (1) ritoók zsigmond (1) rocksztár (1) royal society (1) rubik (1) ruzsa (2) sigmund freund (1) spanyol (1) statisztika (1) stipsicz (1) svájci (1) szakma (1) számelmélet (1) számítógép (1) szeged (5) szemerédi (1) szemerédi endre (1) szifilisz (1) Szilágyi Áron (1) szimmetria (1) sztori (2) születésnap (1) tanácsadó (1) tanár (1) tanmese (1) tao (2) tardos gábor (1) ted (1) természet világa (2) tévhit (1) texas (1) time magazin (1) transzplantáció (1) tréfa (1) turing (1) valentin nap (1) vasút (1) vb (1) victoria (1) villani (1) vizi e (1) wolfram (1) záróra (2) zeneszerző (1) Címkefelhő

Bocsánatkérés Turingtól

2009.08.21. 03:00 - Nemlineáris

Címkék: öngyilkosság számítógép turing

Alan Turing brit matematikus (1912-1954) a valaha élt egyik legnagyobb zseni volt, a számítógép-tudomány atyja. Mindenki, aki ezt a bejegyzést olvassa, az ő eredményeinek is köszönheti, hogy ma számítógépet használhat. Kódfeltörő munkájának nagy szerepe volt a náci Németország legyőzésében. Saját országa mégis a halálba üldözte a fiatal tudóst. Most mozgalom indult, hogy mindezért hivatalosan is bocsánatot kérjenek. (update: a petíció sikeres volt, és Turingtól hivatalosan is bocsánatot kértek, lásd 1,2, valamint Gordon Brown hivatalos közleményét)

 

 

Turing munkássága rendkívül szerteágazó volt, a mesterséges intelligenciától egészen a morfogenezis nemlineáris elméletéig terjedt (ami kb. arról szól, hogy miért pöttyös a leopárd és miért csíkos a zebra). Sakkautomatát készített, amit aztán saját maga szimulált, mert így gyorsabb volt, mint az akkori számítógépek. A világ élvonalába tartozó hosszútávfutó volt, egyszer megelőzte a 48-as olimpia ezüstérmesét is. Talán mindenki hallotta már a Turing-gép és a Turing-teszt kifejezéseket. A második világháború alatt annak a kódfejtő csapatnak a tagja volt, akik megfejtették a feltörhetetlennek tartott Enigma nevű német titkosító berendezés kódolását. Egyesek szerint ez  mintegy két évvel rövidítette le a háborút, és Turingnak nagyobb szerepe volt a szövetségesek győzelmében, mint Churchillnek vagy Eisenhowernek. A róla elnevezett Turing-díj a számítógép-tudomány Nobel-díjának felel meg. Eredményeit lehetetlen egy blogbejegyzésben összefoglalni, akit részletesebben érdekel Turing élete, annak ajánlom ezt és ezt az oldalt (néhány rövidebb magyar nyelvű cikk: 1 2 3 ).

1952-ben letartóztatták, mert fény derült egy homoszexuális kapcsolatára, ami akkor törvénybe ütköző volt Nagy-Britanniában (ugyanezen 1885-as törvény alapján ítélték el Oscar Wilde-ot is korábban). Bűnösnek találták: választhatott a börtönbüntetés és a kémiai kasztrálás között. Az utóbbit választotta, ami rendszeres ösztrogén-injekciókkal és szörnyű mellékhatásokkal járt. Végül öngyilkosságba menekült, ciános almával mérgezte meg magát. Még 42 éves sem volt.

John Graham-Cumming programozó most egy mozgalmat indított, hogy hivatalosan is kérjenek bocsánatot Turingtól azért, amit vele tettek. A petíciót már számos neves professzor is aláírta. A bocsánatkérés Turingon már nem segít, de talán szimbolikus jelentősége azért lenne, főleg, ha nem csak Turingtól, hanem ennek a kegyetlen és teljesen értelmetlen eljárásnak minden egyes áldozatától elnézést kérnek. Ami ezt a szomorú történetet többszörösen is tragikussá teszi az egyrészt az, hogy a 20. század egyik legnagyobb koponyája mennyi mindent alkothatott volna még évtizedekben át, sőt, talán még ma is élne. Másrészt éppen az az ország tette ezt vele, amelynek több tízezer polgárát mentette meg, és amelynek a legnagyobb nemzeti hősként kellett volna ünnepelnie.  Szörnyű belegondolni, hogy ez a barbár törvény egészen a 60-as évek végéig érvényben volt a világ egyik legfejlettebb társadalmában.

Az alábbi video a Turing-petícióról a Channel 4 műsorából van.

 Az Enigma feltöréséhez használt Bombe nevű gépezet, amit Turing tervezett:

A bejegyzés trackback címe:

https://nemlinearis.blog.hu/api/trackback/id/tr461326646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

papamaci1 2009.08.21. 19:12:25

Én a börtönt és utána az emigrációt választottam volna.
Asszem O. Wilde is ezt tette....
Vagy jól elmegyek a Szovjetúnióba és kicseszek Angliával....

Before · http://azbeszt.blog.hu 2009.08.21. 19:14:16

felfoghatatlanul siralmas és barbár...

InTheLongRunWeAreAllDead 2009.08.21. 20:04:19

Köszönöm neki a Bonyolultságelmélet kurzust :)

Lord_Cica (törölt) 2009.08.21. 20:17:20

@InTheLongRunWeAreAllDead: Az Kolgomorov volt :)

Egyébként fura, hogy a felvilágosodás óta mennyi rengeteg időnek kellett eltelnie, hogy változzon valami. Most egy csomó iszlám országban büntetik halállal a melegséget, nekik is kell még kétszáz év?

tom sailor 2009.08.21. 20:47:20

"A második világháború alatt annak a kódfejtő csapatnak a tagja volt, akik megfejtették a feltörhetetlennek tartott Enigma nevű német titkosító berendezés kódolását."

Egy tengeralattjáróról zsákmányoltak egy működő kódolókészüléket.
Ezekután nem volt nagy kunszt megfejteni a kódolást. A németek meg voltak olyan hülyék, hogy nem váltogatták a kódolást.

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.08.21. 20:58:25

Talán leírthata volna blog, hogy miről van szó, mert nem mindenki tud angolul...

alternat 2009.08.21. 21:09:07

@tom sailor: Jó lenne, ha egy kicsit utánaolvasnál! Nem írnál hülyeséget.

BruceTheHoon 2009.08.21. 21:14:17

tom sailor: "Egy tengeralattjáróról zsákmányoltak egy működő kódolókészüléket.
Ezekután nem volt nagy kunszt megfejteni a kódolást. A németek meg voltak olyan hülyék, hogy nem váltogatták a kódolást."

Szó sincs róla: en.wikipedia.org/wiki/Cryptanalysis_of_the_Enigma

vagy

John Keegan: A háborús felderítés

Dirty Harry 2009.08.21. 21:15:15

@Seravy: Dude. You have sex with children!

Nádasi Balázs 2009.08.21. 21:18:01

Csatlakozom alternat megjegyzéséhez. Megjegyzem, van egy magyarul is elérhető könyv, Elmék harca címmel jelent meg, abban gyakorlatilag csak a kódfeltörésről van szó.

Külön öröm számomra, hogy pár sakkozó, így Harry Golombek, Hugh Alexander és Philip Stuart Milner-Barry is kódfejtők voltak.

Ez úgy történt, hogy a mikor kirört a világháború, éppen tartott Buenos Airesben a sakkolimpia, néhány csapat azonnal politikai menedékjogot kért (a német és a lengyel csapat komplett -- Najdorf, Eliskases, stb, olyan nevek, hogy utána közel 30 évig az argentín sakkozás a világ élvonalába tartozott), pár csapat végigjátszotta az olimpiát, és --egyedüliként! -- az angol csapat azonnal jelentkezett hadi szolgálatra. Megkérdezték tőlük, mi a foglalkozásuk, válaszolták, sakkozók, erre mehettek a Bletchley Parkba.

nyomi 2009.08.21. 21:26:12

@tom sailor: Az csak felgyorsitotta par honappal. Egyebkent, azert mert tudod az crypt metodikat, meg nem jelenti, hogy fel is tudod torni, a gep melle mellekletkent adott konyv nelkul.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2009.08.21. 21:45:33

Jó, hogy felhoztátok, eddig valahogy elsikkadt mindig az életrajza.

( @Seravy: Tudod, errefelé az a mondás, hogy nem korlátozott cselekvőképességű illetve agyilag rendben lévő felnőtt emberek önszántukból egymásnak azt és oda, ami és ahová csak jólesik, de gyerekek, állatok, és más, magukról érdemben dönteni nem képes entitások bevonása: tabu. A hulla is, mert bár fizikailag-lelkileg eléggé mindegy neki, viszont nem tudjuk megkérdezni, mit tart kegyeletsértőnek. BTW ha a pedofíliát nem látod neccesnek, képzeld el a "Négyéves kislányom egy nagyfaszú négerrel" c. filmet, ha érted, mire célzok. )

Nahoten 2009.08.21. 21:59:28

Már régóta gondolkodom ezen Turing jelenségen:

Turingot halálba hajszolják mert más.

Von Braun, aki hivatalosan elítélt háborús bűnös (szerintem nem az!!!), pedig főguru lesz a NASA-nál.

A háború után az angolok és az amerikaiak, akiknek ugye Turing feltörte az Enigmát, árulni kezdik az Enigmát, mint törhetetlen kódoló gépet, persze elhallgatvam hogy feltörték.
Eszükbe nem jut némi jogdíjat utalni ezért Turingnak, vagy hátramaradottainak.

Ebből is látszik, hogy Anglia és az USA az emberi és a szerzői jog élharcosa.

Verhás Péter · http://csakatesztemenkeresztul.blog.hu 2009.08.21. 22:06:10

Az engima kódolót még a világháború kitörése előtt lengyel matematikusok törték fel. Gépet építettek a feltörésére. Amikor a németek megtámadták Lengyelországot, akkor utolsó pillanatban a szakértőket és a gépeket kivitték Angliába.

Az angolok addig azt gondolták, hogy az enigma nem feltörhető, és emiatt a számukra valóban feltörhetetlen volt.

Egyébként zseni volt az is aki az enigmát kitalálta, ugyanis a kor eszközeivel az enigmával kódolt üzenet valóban feltörhetetlen volt. Illetve lett volna, ha a német hadsereg nem csak a gépet használja, hanem betartja a használati utasítást is.

(Forrás: Simon Singh: Kódkönyv, A rejtjelezés és rejtjelfejtés türténete, Park könyvkiadó 2001-2002)

is 2009.08.21. 22:07:27

@Seravy: ern0höz csatlakozom. nem a kép letöltése, hanem a kép elkészítése a gáz. a képet pedig azért készítik el, mert van, aki letölti. ha nem lenne letöltő, nem lenne értelme a képet elkészíteni. ezért üldözzük a letöltést, nem önmagában az irányultságot. sajnos az irányultság nem juthat érvényre a gyerekek védelme miatt. pechje van az ilyen embereknek, csakúgy, mint a kleptománoknak, a szadistáknak. a homoszexualitásban nincs vesztes fél, szemben az összes többivel, tehát az összehasonlítás NEM ÁLL MEG.

még nem hallottam, hogy ez történt Turinggal. csatlakozom a bocsánatkérés-követeléshez.

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.08.21. 22:17:54

@tom sailor: a James Bond film (From Russia with Love) nem tortenelemkonyv, ne teveszd ossze a fikciot a valosaggal. Bar ott is voltak sakkozok. :)

Bambano 2009.08.21. 22:48:04

Nem tudom, az indián rádiósoknak megköszönték-e már, de ők is ráférnének a listára...

Poll 2009.08.21. 22:58:09

@ern0: bár rohadtul nem tartozik a posthoz, de ha már szó van róla, bedobom: pl. zook esetén ha az emberi fél teljesen passziv és az állat ügyködik? Hát mi az, ha nem kivánság kifejezése? :)

Pedoval kapcsolatban pedig a rajzok tiltása is erősen boszorkányüldözés kategória. Ott ugye nincs szenvedő fél, csak fantázia van mégis üldözik. (és a rajzok betiltásával aztán bztos, hogy nem szűnik meg a probléma, nem gyógyul ki senki semmiből)
A következő állapot már a gondolatok felügyelete lesz, nemhogy nem rajzolhatja le, de nem is gondolhat majd rá, szép új világ...

(és itt nem akartam védeni sem zoofileket, sem pedokat, csak rávilágitok az egész helyzet abszurditására)

Mao elvtárs · http://diamondhostess.hu 2009.08.21. 23:18:42

erdekes ez az emelt szintu matematika, milyen gyorsan eljutni a szexualis elhajlasokig

Jedlik 2009.08.21. 23:34:48

Oké. Turing buzi volt. De zsidó vagy cigány nem?

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2009.08.22. 00:31:25

@Bambano: Meg. Az elő tagokat is elismerték és kitüntették. A szomorú az, hogy sokat kellett ár várni.

gitáros 2009.08.22. 01:10:55

@Nahoten: bizonyos körülmények között a "szerzői jog" is máshogy értelmezendő. Pl. munkaköri kötelességként végzett "szerzés" hasznosítása nem feltétlenül a szerző joga. Te sem gondolod komolyan, hogy pl. egy katonai szoftver fejlesztője annak adja el a termékét, akinek akarja... :)

hillaby · http://twitter.com/hillaby 2009.08.22. 01:33:43

@Jedlik: De, mindkettő. Forrás: kurucinfó.

ügyfélszolgálatos 2009.08.22. 02:46:25

@Jedlik: Turning buzi volt, te pedig egy barom vagy.

hRaVeN 2009.08.22. 02:55:54

Sajnos egyáltalán nem meglepő ami történt.
Épp a hetekben olvastam Turingról egy igencsak érdekes szösszenetet.

www.systemtoolbox.com/article.php?history_id=3

Azt kell mondjam, - bár tudom, semmi értelme az ilyen összehasonlításoknak, - de Turing is ugyanolyan einsteini magasságokba jutott a számítástudományban, mint az öreg, és akkor még nem beszéltünk a többi kimagasló meglátásáról, melyeket egyéb területeken tett. Igaz, mivel informatikusnak készülök, hozzám mindig is közelebb állt ez a téma mint a fizika, ahhoz elég butának érzem magamat :)

Az meg, hogy a "nagy" Anglia így köszönte meg fáradozásait a háború megrövidítésével kapcsolatban, no komment...
Amúgy Turing meleg szeretője bűnrészes szerepében segített kirabolni Turing házát, így Ő elment a rendőrségre és fejlentette a férfit. Mire azok hálából a szodómia-törvény alapján lecsaptak a nyilván "baromi veszélyes" sértettre, akiből immár gyanúsított lett, majd később elítélt.
Az emberiség újra és újra visszatérő makacs hibája, hogy mindig akkor kezdenek el valakit elismerni, megbecsülni, amikor az már nagyon nem segít az adott illetőn, illetve amikor már nem is él.
Amúgy ezt a kémiai kasztrálást sem értem. Ha már egyszer bűnnek tartják az ember vágyait, amivel született (és amivel mellesleg sosem okozott kárt egyetlen másik embertársának sem), akkor mégis miből gondolják, hogy ha megnyomorítják különböző kemikáliákkal testileg, akkor azok majd csak úgy maguktól eltűnnek lelkiekben is, mintha sosem lettek volna?
Nem csak embertelenek de primitívek is, amolyan VIII. Henrik méltó népe. Hülye angolok, angol hülyék.

Ésszelteli 2009.08.22. 07:35:27

Vajon miért nem inkább ajánlották fel a gyógyítást és néhány éves orvosi felügyeletet, ha éppen akkor olyan törvények voltak,egy kis kegyelem neki is kijárhatott volna ha hajlandó lett volna változtatni sexuális orientációján.
Mellesleg sajnos nem nevezhető egésszégesnek az ilyen ember, de van ebből durvább változat is aki egyenesen átműttetzi magát.De volt olyan aki később vissza műtette magát,hogy az egész egy nagy tévedés volt.Hát ezt kellene megelőzni valamilyen felvilágosító egészségügyi szolgáltatással.

Bloberf 2009.08.22. 07:50:20

@hRaVeN: azokban az években még ott tartott a tudomány. A homoszexualitásról, fajelmeletröl egész Európában egyformán gondolkodtak. Ezen a téren Anglia nem volt szigetország. Ma már ott is mint sok más országban dicsöség melegnek lenni és azok szégyellhetik magukat akik meg mindig a nöket szeretik

burian 2009.08.22. 08:16:29

Szívesen olvastam volna Turingról, történelemről, matematikáról. Buzikról nem.

Terror Dzsoni 2009.08.22. 09:02:27

@Nahoten: Asszem Verner von Braunt nem itélik el semmiért(hiszen nem tett semmit, ami háborús bűn lett volna), hanem simán beszipkázzák az amerikai hadifejlesztésbe, mint ahogyan a náci tudósk többségét.

tom sailor: Te félművelt barom! Olvasni olvastál, az látszik, de tutti, hogy nem értetted! De szerintem csak a Discoveryn láttál egy műsort, mert éppen szünet volt a mesecsatornán.

cso zsi 2009.08.22. 09:09:17

Tehát egy csúnya angol kiskamasz, akit a hátuk közepére sem kívánnak a lányok, belemenekül a tanulásba, és a fiúk felé orientálódik.
Az angol művészek között (olyan is akit szeretek) sincs ez másképp, ahogy elnézem.

davkedav 2009.08.22. 09:38:23

@cso zsi: "Tehát egy csúnya angol kiskamasz, akit a hátuk közepére sem kívánnak a lányok, belemenekül a tanulásba, és a fiúk felé orientálódik. "

@neantropus: "Szívesen olvastam volna Turingról, történelemről, matematikáról. Buzikról nem."

Édes jó istenem.

[Kiüresedett tekintettel a semmibe bámul, lemondóan sóhajt.]

flea 2009.08.22. 10:09:53

Úristen. A 90-es években halt volna meg, és semmi, de SEMMI nem lenne ugyanaz ebben a világban... Mindezt a bürokrácia miatt.

Verhás Péter · http://csakatesztemenkeresztul.blog.hu 2009.08.22. 10:11:06

@Ésszelteli: Jó a nicked, tetszik az önirónia.

>Vajon miért nem inkább ajánlották fel a gyógyítást
>és néhány éves orvosi felügyeletet,

A homoszekszualitás nem betegség. Gyógyítani, per definitio betegséget szoktak.

Akkor azt hitték, hogy betegség, és a hormoninjekció éppen a gyógyítást szolgálta volna.


>Mellesleg sajnos nem nevezhető egésszégesnek

Ezzel teljesen egyetértek. Ezek az emberek nem egésszégesek. Viszont egészségesek. A homoszexualitás a tudomány mai állása szerint nem betegség.


>Hát ezt kellene megelőzni valamilyen
>felvilágosító egészségügyi szolgáltatással.

Milyen egyszerű a világ.

Erről az a vicc jut eszembe, amikor párzanak a gorillák az állatkertben és ezért elbújnak. A látogató meg hőzöng, és kéri a gondozót, hogy csalogassa ki valamivel, mondjuk egy kis mogyoróval. Mire a gondozó: "magát ki lehetne mogyoróval csalogatni?"

Verhás Péter · http://csakatesztemenkeresztul.blog.hu 2009.08.22. 10:12:07

A navahó indiánoknak megköszönték. Erről is van szó a fentebb citált könyvben.

Mike36 2009.08.22. 10:30:34

@ern0: régebben nem volt ez akkora szám, a gyerek csak a XX. században lett érték. Rengeteg szexuális devianciánk elítélése is a puritánok óta létezik, igaz ők minden szex tevékenységet bűnnek tartottak. És elég barbarisztikus eszközökhez nyúltak még 1910-20-as években is. A fajelmélet is ekkor indult virágzásnak az USA-ban. Aztán jött a 60-as évek szexuális forradalma, amikor újra nem volt bűnös a tested, nudisták, szretkezz ne háborúzz, most meg újfent a neopuritanizmus korszakát éljük, amikor egy strandon egy szál bermudában ülő kisfiú - Armani reklámfotó - már pedofil kép

Mike36 2009.08.22. 10:31:45

egyébként szomorú hogy egy kiemelkedő tudóst így meghurcoltak, öngyilkosságba kergettek. de az angolok csináltak más egyéb szörnyű és barbár dolgot is (pl. saját katonáikon tesztelték a mustárgáz hatását, stb)

cso zsi 2009.08.22. 21:58:57

@davkedav: Ó mondd, mivel bántottalak meg?
Te is voltál csúnya kiskamasz? Én is.
Kerültek a lányok? Engem is.
Matekzseni lettél? Én nem.
Viszont 16 éves korom óta foglalkoztatja a lányokat, hogy miben jeleskedem.

davkedav 2009.08.23. 12:04:35

@cso zsi: "Ó mondd, mivel bántottalak meg? "

???

Nem személyes ügy, csak butaságot írtál, ennyi.
(A három kérdésedre egyébként a válaszok sorrendben: nem, nem, dehogy.)
süti beállítások módosítása