Nemlineáris Blog

Nemlineáris dinamika. Alkalmazott matematika. Bifurkáció és káosz. Differenciálegyenletek és alkalmazásai. Szegedi matematika. Matematikai hírek, emberek, érdekességek.

facebook

Friss topikok

Üzenet/Javaslat

A nemlinearis(kukac)freemail(pont)hu címen üzenhetsz, vagy javasolhatsz témát a blog szerzőjének.

Címkék

alhambra (1) alice (1) áltudomány (1) arnold (1) autista (1) autogram (1) bioritmus (1) bolgár (1) bolyai díj (1) bor (1) csoportos teszt (1) csuka (1) czeizel (1) dawkins (1) dekoltázs (1) diákolimpia (1) diszkrét dinamikai rendszerek (1) doktori (1) down szindróma (1) du sautoy (2) erdős (1) erdős szám (1) európai matematika kongresszus (1) facebook (1) fail (1) favágó (1) fermat (1) fields medál (3) foci (1) fraktál (3) fraktálok (1) függvény (1) fundamentális lemma (1) galois (1) gardner (1) géntérkép (1) gömböc (2) gráf (1) gyilkosság (1) hausel tamás (1) hellókarácsony (1) holland (1) hollywood (1) homeopátia (1) hülyék (1) idiotizmus (1) időgép (1) immunitás (1) india (1) influenza (1) inga (1) intel (1) interjú (5) iterált (1) japán (1) járvány (3) kalkulus (1) kaotikus (1) karrier (1) képlet (1) kézfogás (1) kneubühl (1) kollaboráció (1) könyv (1) koordinátageometria (1) krakkó (1) kriptográfia (2) kürschák (1) kutatók éjszakája (1) kutatok ejszakaja (1) kvantummechanika (1) kvíz (1) kyoto díj (1) lander (1) lax péter (1) lemma (1) lewis carroll (1) lovász (6) lovász lászló (1) mandelbrot (2) manga (1) maradona (1) matematikus (1) maverick (1) meteor (1) modellezés (1) moziműsor (1) mta (1) musical (1) művészet (2) natalie portman (2) neumann (2) ngo bao chau (1) ngo bau chao (1) nyugdíjas (1) obama (1) olimpia (1) oltás (1) öngyilkosság (1) optimalizálás (2) oscar (1) oxford (1) pályázat (1) parkolás (1) párosítás (1) pécs (1) pi (2) piatetski shapiro (1) proktometria (1) reklám (1) rekord (3) riesz (1) ritoók zsigmond (1) rocksztár (1) royal society (1) rubik (1) ruzsa (2) sigmund freund (1) spanyol (1) statisztika (1) stipsicz (1) svájci (1) szakma (1) számelmélet (1) számítógép (1) szeged (5) szemerédi (1) szemerédi endre (1) szifilisz (1) Szilágyi Áron (1) szimmetria (1) sztori (2) születésnap (1) tanácsadó (1) tanár (1) tanmese (1) tao (2) tardos gábor (1) ted (1) természet világa (2) tévhit (1) texas (1) time magazin (1) transzplantáció (1) tréfa (1) turing (1) valentin nap (1) vasút (1) vb (1) victoria (1) villani (1) vizi e (1) wolfram (1) záróra (2) zeneszerző (1) Címkefelhő

Elhunyt Piatetski-Shapiro Wolf-díjas számelmélész

2009.03.09. 16:23 - Nemlineáris

Címkék: piatetski shapiro számelmélet

 Életének 80. évében elhunyt Ilya Piatetski-Shapiro, a Szovjetunióban sokáig elnyomott, később világhírűvé vált és Wolf-díjat nyert matematikus, a tel-avivi és a Yale egyetem professzora. A modern számelmélet központi kérdéseit kutatta, eredményeit felhasználták a Fermat-sejtés bizonyításához is. Fő tézise, az ún. 'megfordítási tétel' mintegy 25 év munkájának eredménye. Moszkvában született, a matematika akkor keltette fel érdeklődését, amikor gyerekkorában megismerkedett a negatív számok fogalmával.

 Később a moszkvai egyetem tanult, de zsidó származása miatt az ötvenes évek elején nem tanulhatott ott tovább a doktori fokozatért. A pedagógiai intézetbe került, ott is doktorált. Kirendelték tanítani egy kazahsztáni középiskolába, de ezt megtagadta. Pár év múlva az alkalmazott matematikai intézetben, majd a moszkvai egyetemen kapott állást. Hiába hívták rendszeresen a legrangosabb konferenciákra, egy rövid magyarországi úttól eltekintve nem engedték külföldre utazni, amíg be nem lép a pártba, erre azonban nem volt hajlandó. Miután első felesége, akitől addigra már elvált, Izraelbe disszidált, Piatetski-Shapiro elvesztette az állását, még a matematikai könyvtárat sem használhatta. 1976-ban végre kapott kiutazó vízumot és Izraelbe emigrált. Második felesége inkább Moszkvában maradt, egy izraeli matematikus lett a harmadik felesége. Életének utolsó harminc évében Parkinson-kórral küszködött, de a matematikát továbbra is a legmagasabb szinten művelte. Munkáját 1990-ben Wold-díjjal, az egyik legrangosabb matematikai kitüntetéssel ismerték el.

Az analitikus számelméletben jártasabbak számára itt van Harcos Gergely összefoglalója (amit ezúton is köszönök) Piatetski-Shapiro munkásságáról:


"Piatetski-Shapiro elsők között ismerte fel, hogy a számelméletben klasszikus moduláris formák és L-függvényeik az algebrai csoportok reprezentációelméletével egységesen tárgyalhatók és messzemenően általánosíthatók. Ebben a nyelvezetben egyes ad hoc definíciók és bizonyítások természetessé és áttekinthetővé váltak, illetve váratlan kapcsolatok kerültek a felszínre. A reprezentációelméleti szemléletnek máig alapműve a Geflanddal és Grajevvel közösen írt könyv, pár évvel később Langlands ebben a szemléletben fogalmazta meg a híres sejtéseit. Első megközelítésben a Langlands-sejtések azt mondják ki, hogy a racionális számok feletti minden Galois-reprezentáció L-függvénye származtatható automorf reprezentációból (a két fogalom csak nevében hasonló!), továbbá hogy ebben a megfeleltetésben (ami csak injektív) Galois-reprezentációkon értelmezhető egyes műveletek speciális esetei az automorf reprezentációkon értelmezhető műveleteknek. Pl. két Galois-reprezentáció tenzorszorzata a megfelelő automorf reprezentációk Rankin-Selberg szorzata. Míg az utóbbi létezése az automorf reprezentációk szintjén továbbra is megoldatlan probléma, a Rankin-Selberg L-függvényekről sokat tudunk elsőként Piatetski-Shapirónak Jacquet-val és Shalika-val közös munkáiból. Ennek a kutatási iránynak fontos gyümölcse az ún. megfordítási tétel, amit Piatetski-Shapiro Cogdell-lel közösen fejlesztett élete végéig. Ez a tétel nagyjából úgy szól, hogy ha egy L-függvénynek elég sok automorf L-függvénnyel vett Rankin-Selberg szorzata rendelkezik bizonyos szép analitikus tulajdonságokkal, akkor az L-függvény maga is automorf. A Langlands-program több speciális esetét sikerült ezzel a nagyszerű eszközzel bizonyítani, Piatetski-Shapiro késői munkái Cogdell-lel, Kimmel, Shahidivel is ebbe a sorba tartoznak."

Köszönet dolphin-nak, hogy felhívta a figyelmemet a New York Times cikkére.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://nemlinearis.blog.hu/api/trackback/id/tr99991038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xstranger 2009.03.09. 23:04:27

Basszus az ilyen matematikus szovegektol mindig elszall az agyam. Nagyon cool.

Ez gondolom a matematika egy kis szelete. A matematikusoknak egymas "kis szeletei" is kinaiul hangzanak? Vagy legalabb nagy vonalakban van egy ralatasuk a matematika minden agara.

Mernok vagyok, nehany kifejezes ismerosen cseng, ha kikeresnem valahonnan tuti megertenem megint de egy az egyben ez kinai.

Harcos Gergely 2009.03.12. 00:00:56

Szia xstranger!

Az idézett téma a matematika egy kis szelete, de az egyik legmélyebb szelete, nagyon kiterjedt kapcsolati hálóval. Automorf formákról és L-függvényekről évente kb. 400 cikk jelenik meg, míg az összes matematikai publikációk száma 80ezer fölött van. A matematikus diploma után sok évet kell koncentráltan tanulni, hogy valaki ebben a témában valamennyire járatos legyen és önálló kutatásba kezdhessen. Magyarországon csak néhány ember van, aki a fenti fogalmakat ismeri. Sajnos itt nem lehet közérthetően fogalmazni. A fenti leírásom igen elnagyolt és virágnyelven fogalmaz vagy inkább virág-virág-virágnyelven. Sajnos ez van, de azért megpróbáltam.

Mindenesetre legalább a kifejezések mentén elindulhat valaki a tanulás útján, ha a számelmélet igazán érdekli. Jómagam a Fermat-sejtés bizonyítása kapcsán hallottam először a moduláris formákról. Tudtam, hogy fontos dolgoknak kell lenniük, azóta megtapasztaltam, hogy a számelméletet erősen uralják. Igazából nehéz az egész számokról olyan kérdést feltenni, ami nem torkollik az automorf formákba és L-függvényekbe. A legegyszerűbb automorf L-függvények a Riemann-zeta és a Dirichlet-féle L-függvények. Ezeket másfél évszázada találták ki a prímszámok eloszlásának vizsgálatára. A matematika talán legfontosabb megoldatlan problémája, az általános Riemann-sejtés is ezekről szól, tehát az automorf L-függvényekről.

HulyeReklamok 2009.08.22. 01:45:27

Szerintem ha ezt a szöveget egy lány fülébe suttogom, menten leesik a bugyi róla :)

Hanyattlökött Lúdtalp 2009.08.22. 22:05:26

A Wold-díj (sic!) el van írva. És szerintem számelmész, nem számelmélész. Szerintem.
süti beállítások módosítása