Nemlineáris Blog

Nemlineáris dinamika. Alkalmazott matematika. Bifurkáció és káosz. Differenciálegyenletek és alkalmazásai. Szegedi matematika. Matematikai hírek, emberek, érdekességek.

facebook

Friss topikok

Üzenet/Javaslat

A nemlinearis(kukac)freemail(pont)hu címen üzenhetsz, vagy javasolhatsz témát a blog szerzőjének.

Címkék

alhambra (1) alice (1) áltudomány (1) arnold (1) autista (1) autogram (1) bioritmus (1) bolgár (1) bolyai díj (1) bor (1) csoportos teszt (1) csuka (1) czeizel (1) dawkins (1) dekoltázs (1) diákolimpia (1) diszkrét dinamikai rendszerek (1) doktori (1) down szindróma (1) du sautoy (2) erdős (1) erdős szám (1) európai matematika kongresszus (1) facebook (1) fail (1) favágó (1) fermat (1) fields medál (3) foci (1) fraktál (3) fraktálok (1) függvény (1) fundamentális lemma (1) galois (1) gardner (1) géntérkép (1) gömböc (2) gráf (1) gyilkosság (1) hausel tamás (1) hellókarácsony (1) holland (1) hollywood (1) homeopátia (1) hülyék (1) idiotizmus (1) időgép (1) immunitás (1) india (1) influenza (1) inga (1) intel (1) interjú (5) iterált (1) japán (1) járvány (3) kalkulus (1) kaotikus (1) karrier (1) képlet (1) kézfogás (1) kneubühl (1) kollaboráció (1) könyv (1) koordinátageometria (1) krakkó (1) kriptográfia (2) kürschák (1) kutatók éjszakája (1) kutatok ejszakaja (1) kvantummechanika (1) kvíz (1) kyoto díj (1) lander (1) lax péter (1) lemma (1) lewis carroll (1) lovász (6) lovász lászló (1) mandelbrot (2) manga (1) maradona (1) matematikus (1) maverick (1) meteor (1) modellezés (1) moziműsor (1) mta (1) musical (1) művészet (2) natalie portman (2) neumann (2) ngo bao chau (1) ngo bau chao (1) nyugdíjas (1) obama (1) olimpia (1) oltás (1) öngyilkosság (1) optimalizálás (2) oscar (1) oxford (1) pályázat (1) parkolás (1) párosítás (1) pécs (1) pi (2) piatetski shapiro (1) proktometria (1) reklám (1) rekord (3) riesz (1) ritoók zsigmond (1) rocksztár (1) royal society (1) rubik (1) ruzsa (2) sigmund freund (1) spanyol (1) statisztika (1) stipsicz (1) svájci (1) szakma (1) számelmélet (1) számítógép (1) szeged (5) szemerédi (1) szemerédi endre (1) szifilisz (1) Szilágyi Áron (1) szimmetria (1) sztori (2) születésnap (1) tanácsadó (1) tanár (1) tanmese (1) tao (2) tardos gábor (1) ted (1) természet világa (2) tévhit (1) texas (1) time magazin (1) transzplantáció (1) tréfa (1) turing (1) valentin nap (1) vasút (1) vb (1) victoria (1) villani (1) vizi e (1) wolfram (1) záróra (2) zeneszerző (1) Címkefelhő

A világ legnagyobb csukája, Banán Jimmy és a matematikaprofesszor

2008.11.12. 02:00 - Nemlineáris

Címkék: csuka rekord lovász természet világa

A Természet Világa novemberi számában több matematikai cikket is olvashatunk. Lovász László, akit 60. születésnapja alkalmából köszöntöttek, elmeséli találkozásait az alkalmazott matematikával. A diákpályázatok között is van három matematikai tartalmú, melyek témái a német márka kódolása, Kalmár László, valamint Hanoi tornyai. Jánosi Imre írása pedig egy Rejtő Jenő regényeibe illő megtörtént esetet mesél el, amelyben a világ legnagyobb csukája címért folyó könyörtelen harcban egy matematikaprofesszort és a Banán Jimmy nevű gengsztert is bevetik.

 

A továbbiakban ezt a sztorit fogom röviden összefoglalni. Három évvel ezelőtt Douglas Arnold minnesotai matematikaprofesszor kapott egy levelet, amelyben egy vitás kérdés eldöntésére kérték. Mint kiderült, az Amerikai Nemzeti Édesvízi Horgász Hírességek Csarnoka és a Csuka Világrekord Szövetség között nézeteltérés támadt, hogy kit illet a legnagyobb kifogott csuka világrekordi címe (pontosabban a muskie nevű csukafajról van szó). A kérdés konkrétan az, mekkora volt a fényképen látható, 1949-ben fogott csuka a valóságban. Az alul látható ábra szemlélteti a helyzet geometriáját. Nyilvánvaló, hogy a csuka mérete nem határozható meg anélkül, hogy tudnánk a kamera távolságát. Közelről fényképezve a csuka sokkal nagyobbnak látszik. Felső becslést persze könnyen adhatunk, hiszen a hal nem látszódhat kisebbnek a valódi méreténél. Nagyobbnak viszont igen, ami azt jelenti, hogy valójában sokkal kisebb is lehet, mint amekkorának látszik. Ehhez persze nem kell matematikaprofesszornak lenni, de nyilván az egyik oldal a tudomány tekintélyével igyekezett alátámasztani az álláspontját.

 

 

 

 

 

 

Arnold válaszában leírta, hogy a kép alapján és a horgász magasságának ismeretében csak annyit lehet mondani, hogy a csuka nem nagyobb, mint 160 cm, de akár jóval kisebb is lehet. Az összegző véleményt az egyik oldal teljesen kiforgatta, persze ezt a másik oldal nem fogadta el és kíméletlen küzdelem indult a különböző bizottságokban és kuratóriumokban, hogy hiteles-e a rekord. Tisztviselők mondtak le, szabályokat módosítottak, közleményeket adtak ki, új bizottságokat akartak felállítani és így tovább. Közben jelentkezett egy tanú, aki azt állította, hogy az ominózus csukát nem is a fényképen látható ember fogta, hanem a Galamb néven elhíresült chicagoi maffiózó, aki azért nem a saját nevén jegyeztette be a rekordot, mert éppen körözés alatt állt. Ezt a verziót a hal fejében talált pisztolygolyókról készült feljegyzés, valamint Galamb egyori jobbkeze, alias Banán Jimmy, a gengszter beszámolója is alátámasztja. Akit részletesebben érdekel ennek a szövevényes ügynek a története, az elolvashatja Jánosi Imre cikkében, vagy Arnold professzor honlapján. Az alábbi fényképeken pedig Arnold professzor demonstrálja, hogyan csalhat a fénykép egy ügyes beállítással.

A bejegyzés trackback címe:

https://nemlinearis.blog.hu/api/trackback/id/tr40764489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása